Wees een koning!

Als je in de shit zit, zoals iedereen weleens zit, dan kan het helpen om een bepaalde attitude aan te nemen. De mijne is de laatste tijd: “wees een koning”. Ik stel me voor wat een koning dan zoal doet. Rechtop lopen, zich niet druk maken of hij wel genoeg geld heeft, bij een vrouw zijn in de mooiste kleding en natuurlijk zwaait hij naar iedereen. Vervolgens is hij ervan overtuigd dat iedereen hem de hand wil schudden, dus die steekt hij uit en iedereen doet hetzelfde terug. Hij heeft een hoge standaard. Overal waar hij binnenkomt, is hij de baas, alleen maar omdat hij geboren is. Als er kritiek komt op social media omdat je dochter net zo dik is als jij vroeger was, reageer je niet. Je laat de boel de boel en je gaat door.

Zoals je ziet, een koning doet andere dingen dan wij allemaal doen. We verdedigen ons ten opzichte van anderen, maken ons druk over wat andere mensen van ons of van onze kinderen vinden en gaan vervolgens in de tegenaanval. We zijn gewend om als iemand ons pusht, dat we dan terug duwen. Het hoeft echter niet, laat ze maar pushen. We dragen niet vanzelfsprekend een kroon, maar die kunnen we denkbeeldig opzetten. We hebben meestal geen ketting van goud, maar die kunnen we denkbeeldig dragen. We kunnen in een band gaan spelen en onze gitaarversterker net iets harder zetten dan alle andere bandjes in de buurt. Gewoon, omdat het kan.  

Net als een koning, kun je een relatie nemen met iemand die de wereld aan kan waarin we leven. Als er iemand afhaakt, dan zullen we daarover natuurlijk teleurgesteld of verdrietig zijn, alleen stoppen we niet omdat iemand anders het niet aan kan. We verlagen onze standaard niet, appen geen onaardige dingen naar een ex-vriendin, doen geen afstand van onze troon en we zoeken verder totdat we iemand hebben gevonden die het waard is om jouw toekomstige koning of koningin op de wereld te zetten.

We kunnen mensen in dienst nemen. Iemand die ons huis schoonmaakt, voor ons kookt of de tuin voor ons aanharkt. Daarover voelen we ons niet schuldig. Zeker niet als we vervolgens zelf gaan golfen, zwemmen met onze kinderen of nog erger, gewoon lekker op onze kont gaan zitten om ernaar te kijken. Om hulp vragen dat is onze natuur geworden en we doen dat vooral aan mensen die duur zijn en heel goed zijn in hun werk. Want, waarom genoegen nemen met iemand die je de hele tijd achter zijn of haar broek aan moet zitten, dan kun je het net zo goed zelf doen. Gaat sneller, dat ook nog. Je bent tenslotte zelf beter in alles.

Waar het natuurlijk om gaat is dat je het ook echt gelooft. Als het goed gaat, dan gaat het vanzelf. De uitdaging is echter om het ook, en vooral, te doen als je je net even niet lekker voelt. Soms lijkt een dag lang te duren. Wees dan een koning en ga een stuk lopen op je landgoed, zet je kroon op en breng jezelf in beweging.