Zeg ja!

Heb je het boek gelezen over de Yes Man? (Geschreven door Danny Wallace) Nee? Doen! Ja? Dan snap je waar het over gaat. Elke dag dat ik leef probeer ik ergens ja op te zeggen waar ik anders normaal gsproken nee op zou zeggen. Tijdens de sportles als iemand aan het eind vraagt of ik nog even mee ga de heuvel op rennen. Ja! Wil je een kopje thee? Ja! Kom je even naar voren en vertel je even over al je geheime liefdesrelaties op dit grote podium voor 15000 mensen? Ja. Natuurlijk!

Naast het leuke boek is er ook de film met Jim Carrey. Het boek is leuker, maar toch hou ik van Jim Carrey, niet alleen omdat hij hilarisch is, maar ook omdat hij ooit een cheque aan zichzelf gaf voor 10 miljoen euro voor diensten die hij had verleend als acteur. Een paar jaar later, vlak voordat de cheque verlopen was, kreeg hij 10 miljoen dollar voor een film waarin hij acteerde. Hij droeg de cheque jaren lang in zijn portemonnee bij zich. Wat hij nog meer heel goed gedaan heeft, is besluiten wat hij wil zijn en het dan doen. Hij is nu ineens kunstenaar en hij maakt cartoons over donald trump. En niet zomaar langzaam ofzo, als je op zijn twitter account kijkt, deelt hij bijna elke dag een tekening of een schilderij. Ineens blijkt hij een politiek activist en cartoonist en staat hij geen grappen uit te halen tijdens een award speach, maar te roepen dat “it’s time to bring the balance back, ok?”. Anyway, ik ben fan van hem. Vooral van de scene waar hij wordt aangehouden door de politie in de film Liar Liar.

In de film Yes Man heeft zijn karakter niks. Hij werkt al 5 jaar bij een bank, maakt geen promotie en is negatief. Zijn mooie vrouw heeft hem verlaten en hij blijft haar maar bellen om te zeggen dat hij haar zo mist. Op de dag dat hij ja begint te zeggen op dingen, verandert het. Hij ontmoet natuurlijk de leukste, vrolijkste en avontuurlijkste vrouw die je je je maar kunt bedenken. Hij krijgt salarisverhoging omdat hij ja zegt op extra werken op zaterdag, hij gaat bunjee jumpen, hij maakt ineens vrienden en zo gaat de film nog wel even door. En dat alleen maar door plotseling zonder nadenken overal ja op te zeggen.

Ook ben ik fan van Will Smith. Niet omdat hij hiphop maakt, want daar hou ik niet echt van. Maar, vooral omdat hij tegen alle rollen in zijn leven ja zegt. Hij is rapper, maakt youtube video’s, deelt grappen op instagram, is host van een show over de natuur op national geographic deelt zijn relatieperikelen en zijn inzichten over vaderschap in een show met zijn vrouw + dochter + zijn schoonmoeder en bij maakt regelmatig een goede film. Persuit of Happiness is daar een mooi voorbeeld van. Ook hij weet wat ja zeggen kan betekenen. Op een dag kreeg hij een uitdaging om uit een helicopter te springen. Hellibunjee, noemen ze het. Hij besluit dat en hij gaat het doen op zijn 50e verjaardag, boven de grand canyon en wat het opbrengt gaat naar een goed doel. Hij bewijst voor mij dat je zoveel meer kunt zijn dan alleen maar de rol die je jezelf hebt aangemeten door ja te zeggen op alles wat je kunt zijn.

Eens kijken of je het moraal van dit verhaal hebt begrepen:

1. Zoek me eens op op facebook en geef me een uitdaging mee. Eens kijken welk antwoord je zult ontvangen.

2. Heb je het boek van de yes man al in huis? Nee, ga hem kopen en ga hem lezen. Heb je het boek wel in huis, lees hem (nog een keer als het moet).

3. Doe je mee met de uitdaging om aan het eind van het jaar de 5 km onder de 20 minuten te lopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *