Vraag om hulp.

Lieve lezers, ja ook jij. Je bent lief, of je het nou leuk vindt of niet. De afgelopen tijd ben ik net als vroeger weer bezig met het maken van een radioprogramma. Het is echt enorm tof en ik krijg er energie van. Mooie plaatjes draaien, ruig, mooi of lokaal en ondertussen af en toe een interview met een muzikant, een wethouder of een andere dappere strijder met een mooi initiatief.

De eerste weken heb ik gebruikt om er handig in te worden en dingen zo nu en dan voor mijn gevoel verkeerd doen. Andere mensen vooral het woord geven en vooral veel luisteren is mijn methode, zoals dat ook altijd mijn methode is in het lesgeven voor de klas.

Nu voelde ik dat het deze week tijd was om een jingle te maken met daarin de titel van mijn programma. Dus ik heb een aantal mensen uit mijn contactenlijst gevraagd om een voicebericht te maken met daarin de titel “de vrije vrijdagmiddag”. Ik had zelf in mijn hoofd dat als ik er een stuk of 5 zou mogen ontvangen, dat ik dat dan aan elkaar kon monteren en er een korte programma opener van kon maken. Tot mijn verbazing kreeg ik binnen no time van alles terug zoals zingende mensen, mensen vroegen hun man of vrouw het ook te doen die ik helemaal niet kende, onbekende nummers stuurden hun stem in, ik kreeg een jingle van zingende kinderen, een “bevrij me op vrijdagmiddag” jingle, mensen gingen zich inleven en maakten er wel 5 (vrolijk, boos, blij, stoer, bang), in het Drents, in het gronings en ga zo maar deur.

Dit maakt me enorm blij en dankbaar en ik ga echt mijn stinkende best doen om er een mooie en creatieve compilatie van te maken. Of ik ga ze op knippen en overal live doorheen mixen tijdens de uitzending. Of gewoon allebei, ik weet het nog niet. Ook deed het me denken aan mijn broer die worstelt met verslaving, in zijn methode tot verbeteren van zichzelf of het worstelen met iets is de eerste stap: vraag om hulp. Hij is op dit moment opnieuw bezig met therapie en ik hoop dat hij dit keer de hulp kan vragen die hem echt verder helpt.

Tot aan deze week wist ik alleen in theorie wat de vraag om hulp zou kunnen betekenen en dat het voor anderen goed kon werken, maar ik had het nog nooit zo sterk mogen ervaren. Alleen 1 keer eerder toen ik een filmpje maakte met een aantal mensen in Leeuwarden met als thema “Make Shit Happen”. Toen had ik de bereidheid van anderen alleen nog niet zo sterk in de gaten als nu, met terugwerkende kracht nu alsnog bedankt voor jullie medewerking toen.

Nu zit ik op dit moment ook midden in de ontwikkeling van Het Nieuwste Normaal en het mooie van dat initiatief is dat elk leermoment direct ook voor een ander weer een uitdaging oplevert. Dus, voor jou op het moment dat je dit leest de opdracht: vraag om hulp bij iets dat je aan het ontwikkelen bent. En ik beloof je, je zult er geen spijt van krijgen en als je het mij vraagt zal ik je helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *